De telecommunicatiesector in Ierland heeft een lange en dynamische ontwikkeling doorgemaakt, die is gevormd door de rijke, turbulente geschiedenis van het land en zijn unieke ligging op de wereldkaart.
Ierland is onderdeel van de Britse Eilandenarchipel en is het derde grootste eiland van Europa, na IJsland en Groot-Brittannië. Het grenst in het noorden en westen aan de Atlantische Oceaan en wordt in het oosten en zuidoosten van Groot-Brittannië gescheiden door de Ierse Zee, met een gevarieerde en ruige kustlijn.
Ierland is al ongeveer 7.000 jaar bewoond en heeft talloze invasies meegemaakt, wat heeft geresulteerd in een rijke mix van voorouders en tradities. Het noordelijke deel van het eiland heet Noord-Ierland, wat deel uitmaakt van het Verenigd Koninkrijk. Het grootste deel van Ierland behoort tot de Republiek Ierland, een soevereine staat met zowel Iers als Engels als officiële talen. De eerste Ierse regering werd in 1921 opgericht na de ondertekening van het Anglo-Ierse Verdrag, en de eerste Grondwet trad in werking in 1937, die tot op de dag van vandaag van kracht is.
De telecommunicatiesector in Ierland opereert binnen een gereguleerde, concurrerende markt en biedt een breed scala aan digitale diensten.
RTÉ produceert en zendt programma’s uit in zowel het Engels als het Iers via radio, televisie en internet. De radiodienst begon op 1 januari 1926 en de reguliere televisie-uitzendingen begonnen op 31 december 1961, waarmee RTÉ een van de oudste continu opererende publieke omroepen ter wereld is.
Er zijn drie grote telecommunicatiebedrijven in Ierland: Eir, Vodafone en Three.
Eir werd in 1984 opgericht onder de naam Bord Telecom Éireann. Het is de grootste telecommunicatie-operator in Ierland, met vestigingen in Noord-Ierland en Groot-Brittannië. Het bedrijf was staatseigendom tot de beursintroductie op de effectenbeurzen van Dublin en New York in 1999. Het bedrijf is geregistreerd in Jersey.
Vodafone, een afkorting voor “voice, data, phone”, is een internationale mobiele telefoonoperator met hoofdkantoren in Newbury, VK, en Düsseldorf, Duitsland. Vodafone is het op één na grootste telecommunicatiebedrijf ter wereld, na China Mobile. Het bedrijf is actief in 27 landen en heeft partnerschappen met lokale netwerken in nog eens 33 landen.
Vodafone werd in 1983 opgericht als dochteronderneming van Racal Electronics PLC, een Brits bedrijf dat in 1950 werd opgericht en radars en elektronica produceerde. Datzelfde jaar kreeg het bedrijf een licentie om het eerste mobiele telefoonnetwerk in het Verenigd Koninkrijk te bouwen. Racal is nu een conglomeraat van ongeveer 150 onafhankelijke bedrijven, die via dochterondernemingen in het Verenigd Koninkrijk, de VS, Europa en Azië opereren. De voorloper van Vodafone was een dochteronderneming van Racal, British Communication Corporation Ltd., opgericht na de Tweede Wereldoorlog door Tadeusz Heftman en de Britse veiligheidsofficier J. Tims, na de ontbinding van de Poolse Military Radio Engineering Workshops.
In juli 1999 had de overheid vrijwel al haar aandelen verkocht en maakte het bedrijf zijn debuut op de Ierse effectenbeurs, de Londense effectenbeurs en de New Yorkse effectenbeurs.
In 2015 veranderde het bedrijf zijn naam in Eir. De groep omvat de Franse telecommunicatieoperator Free en het Italiaanse Iliad Italia.
Three is een internationale 3G mobiele telefoon operator die eigendom is van Hutchison Whampoa. De naam komt van de derde generatie telefoniediensten die het aanbiedt. In Ierland opereert het via het nationale roamingnetwerk van Vodafone. Als reactie op de toenemende digitale vraag, hebben beide bedrijven zich gericht op innovatie en het uitbreiden van hun diensten, met als doel het concurrentievermogen te vergroten en tegelijkertijd de kwaliteit van het leven en de werkefficiëntie in Ierland te verbeteren.
Eir rapporteerde een omzetstijging tot € 1,296 miljard, een stijging van 4% ten opzichte van 2022. Het bedrijf kondigde ook een aanzienlijke uitbreiding van zijn glasvezelnetwerk aan, dat nu 1,2 miljoen huizen en bedrijven in heel Ierland bestrijkt, evenals de uitbreiding van zijn 5G-netwerk, dat ultrasnelle data biedt in 600 steden en dorpen. Deze inspanningen maken deel uit van Eir’s bredere strategie om toegang tot geavanceerde technologie te bieden aan een groeiend aantal inwoners in Ierland.
Vodafone Ireland Business kondigde ondertussen de toevoeging van 120 nieuwe banen aan als onderdeel van een investering van € 35 miljoen over vier jaar. Deze investering is niet alleen gericht op het creëren van nieuwe banen, maar ook op het ontwikkelen van belangrijke gebieden zoals cybersecurity, managed services en het Internet of Things (IoT), als reactie op de groeiende marktvraag naar geavanceerde ICT-oplossingen.
Beide bedrijven benadrukken met hun investeringen het belang van digitalisering voor de Ierse economie en maatschappij. Minister voor Ondernemerschap, Handel en Werkgelegenheid Simon Coveney verwelkomde deze initiatieven en benadrukte dat de digitalisering van alle bedrijfssectoren een prioriteit is voor het land.
Het is het vermelden waard dat de eerste transatlantische telegraafkabel in 1866 op de bodem van de Atlantische Oceaan werd gelegd, waarmee Foilhommerum op Valentia Island in West-Ierland werd verbonden met Heart’s Content aan de oostkust van Newfoundland, Noord-Amerika. Hierdoor werd de tijd die nodig was om berichten over de oceaan te versturen drastisch teruggebracht van 10 dagen via schepen tot slechts enkele minuten. Tegen het einde van de 19e eeuw verbond een netwerk van onderzeese telegraaflijnen Noord-Amerika met Europa, eigendom van Britse, Franse, Duitse en Amerikaanse bedrijven. Het Verdrag van Parijs uit 1884 verbood de vernietiging of beschadiging van onderzeese kabels, waarbij de jurisdictie viel onder de rechtbanken van het land van de vlag van het schip. Tegenwoordig zijn 36 landen ondertekenaars van deze overeenkomst.
Pas in 2022 werd er een gedenkplaat onthuld op de plek waar de transatlantische kabel begon, ter ere van het eerste telegraafbericht dat van Ierland naar Noord-Amerika werd verzonden. De plaquette, ontworpen door de lokale beeldhouwer Alan Hall, met behulp van materiaal uit lokale steengroeven, herdenkt de geschiedenis van de telegraaf op Valentia en de betekenis ervan voor het eiland sinds 1857. Aanvankelijk verzonden operators berichten met behulp van morsecode, maar de signaalkwaliteit was slecht en het verzenden van één enkel teken duurde tot twee minuten. Het eerste bericht dat via de kabel uit 1858 werd verzonden, duurde meer dan 17 uur. Pas in de 20e eeuw overschreden de transmissiesnelheden 120 woorden per minuut. Niettemin werd Londen het wereldwijde telecommunicatiecentrum, met minstens 11 kabels die uitstraalden van het station in Porthcurno nabij Land’s End, waardoor een web van wereldwijde communicatie ontstond.
De officiële EU-website bericht over breedbandtoegang in Ierland. In 2006 werd verwacht dat alle gebouwen in Ierland breedbandtoegang zouden hebben, als onderdeel van een project van National Broadband Ireland. De strategie is gericht op het stimuleren van digitale transformatie in de gehele Ierse economie en samenleving, en ervoor te zorgen dat alle Ierse huishoudens en bedrijven in 2028 zijn aangesloten op een gigabitnetwerk en alle bevolkte gebieden in 2030 op een 5G-netwerk.
Ondanks zijn geografische ligging aan de rand van de EU, is Ierland het hart van de Europese digitale industrie. Volgens ICT Ireland bloeit de Ierse ICT-sector niet alleen, maar breidt hij zich ook uit. Negen van ‘s werelds top 10 techbedrijven zijn aanwezig in Ierland. De ICT-sector kan de ruggengraat worden van de toekomstige economische groei van Ierland, met bedrijven als Microsoft, HP en Google, naast nieuwere spelers als Facebook en Twitter, die allemaal hun hoofdkantoor voor de EMEA-regio in Ierland vestigen.
Ierland trekt bedrijven aan met lage vennootschapsbelastingen en een geschoolde beroepsbevolking waarvan de eerste taal Engels is. Binnenlandse Ierse bedrijven zijn ook succesvol geweest in de ICT-sector, gebouwd op de sterke kennisbasis en onderzoeksfaciliteiten van Ierse universiteiten en onderzoeksinstituten in computing en communicatie. Ierland streeft ernaar zijn onderzoeks- en innovatiecapaciteiten in ICT te versterken door deel te nemen aan door de EU gefinancierde onderzoeksprogramma’s, om ervoor te zorgen dat ICT toekomstige economische groei stimuleert.
Zelfs als ze geen projecten leiden, dragen toonaangevende Ierse universiteiten en onderzoeksinstellingen bij aan fundamenteel wetenschappelijk onderzoek in grootschalige projecten. Trinity College Dublin was bijvoorbeeld een belangrijke deelnemer aan het N4C-project, dat tot doel had alternatieve netwerktechnologieën te ontwikkelen en testen voor gebieden in Europa zonder IT-verbindingen met hoge bandbreedte.
Ierland erkent, zoals gezegd, dat toekomstige economische groei afhangt van het verzekeren van internettoegang voor alle burgers, niet alleen voor degenen die in stedelijke gebieden met snelle verbindingen wonen. Daarom richtte het N4C-project zich op het ontwikkelen van “delay- and disrupt-tolerant networking” (DTN)-architecturen en gerelateerde technologieën om de connectiviteit in afgelegen gebieden te verbeteren.
Trinity College Dublin was verantwoordelijk voor twee werkpakketten die software en gespecialiseerde apparaten voor DTN-systemen creëerden. De universiteit werkte nauw samen met Intel Ireland en ontwikkelde en testte ultra-draagbare, energiezuinige apparaten, waaronder een op zonne-energie werkende DTN-router die is ontworpen voor plattelandsgebieden, met een breed scala aan draadloze connectiviteitsopties en geavanceerd energiebeheer om het energieverbruik te verminderen.
University College Galway nam deel aan een project dat tot doel had internettoegang te bieden aan plattelands- en provinciale gebieden in Ierland om digitale uitsluiting te bestrijden en de ontwikkeling van het bedrijfsleven te ondersteunen: het FAST-project (Fund for Student Activity).
Ierland heeft laten zien dat kennis- en resourcehiaten kunnen worden opgevuld door effectieve samenwerking en kennisuitwisseling. Hoewel Ierland nog steeds grotendeels een agrarisch land is, heeft de deelname van Ierland aan Europese onderzoeksinitiatieven bewezen een effectieve strategie te zijn voor haar eigen economische groei, terwijl het ook een onschatbare bijdrage levert aan de toekomst van het internet – met een focus op coherentie, vertrouwen, veiligheid en privacy.
Aon-rapport: De leidende fusie- en overnameoverwegingen in de technologie- en telecommunicatiesector in Ierland
In het laatste rapport van Aon onthulde het wereldwijde adviesbureau bevindingen met betrekking tot fusies en overnames (M&A) in Ierland. Volgens het rapport overweegt 11% van de Ierse bedrijven actief om binnen het komende jaar M&A-transacties aan te gaan. De technologie-, media- en telecommunicatiesector (TMT) vertoont de meeste activiteit op dit gebied, met 26% van de bedrijven die dergelijke acties plannen. De financiële en professionele dienstverleningssector volgt, met 17% van de bedrijven die geïnteresseerd zijn in fusies of overnames.
Het rapport benadrukt dat de belangrijkste motivaties om M&A te overwegen toegang tot geschoolde werknemers (31%), verbeterde operationele efficiëntie (30%) en verbeterde innovatiemogelijkheden (28%) zijn. Voor bedrijven in de TMT-sector is het belangrijkste doel van deze transacties marktuitbreiding (46%), terwijl bedrijven in de financiële sector zich richten op groei in nieuwe bedrijfsgebieden (37%).
Veranderende risico’s in M&A-processen
Veranderende risico’s hebben steeds meer invloed op beslissingen over fusies en overnames. Hoewel inflatie de grootste zorg blijft voor 56% van de Ierse bedrijven, verliest het aan belang vergeleken met het voorgaande jaar. Andere toenemende zorgen zijn het gebrek aan duurzame investeringsopties (44%) en hoge waarderingen (43%).
Cybersecurity en ESG worden steeds belangrijker
Een van de belangrijkste trends die in het onderzoek van Aon werd geïdentificeerd, is het toenemende belang van cybersecurity in due diligence-processen. Tweeënzestig procent van de bedrijven overweegt nu technologische risico’s voordat ze M&A-transacties afronden, een stijging van 7% ten opzichte van vorig jaar. Grotere bedrijven voeren vaker uitgebreide cyberrisicoanalyses uit (41%) dan middelgrote bedrijven, waarvan 31% deze risico’s helemaal niet overweegt.
Aan de andere kant beschouwt slechts 35% van de bedrijven in Ierland ESG-normen (Environmental, Social, Governance) als relevant in het transactieproces, een kleine stijging (2%) vergeleken met het voorgaande jaar. Desondanks houdt 43% van de bedrijven nog steeds geen rekening met deze kwesties, wat aangeeft dat Ierse bedrijven achterlopen op wereldwijde normen.
Menselijk kapitaal en fiscale kwesties zijn cruciaal bij Ierse fusies en overnames
Het Aon-rapport benadrukt ook het belang van menselijk kapitaal en belastingkwesties in het due diligence-proces. Tweeënveertig procent van de bedrijven identificeert menselijk kapitaal als een belangrijk analysegebied, wat het belang van talent in een arbeidsmarkt met historisch lage werkloosheid weerspiegelt. Een vergelijkbaar percentage (42%) noemt belastingkwesties als een belangrijke factor bij het beslissen over een fusie of overname, met een focus op belastingtarieven die van toepassing zullen zijn op toekomstige winsten na de transactie.
Bronnen:
- Ierland (eiland)
- Telecommunicatie in de Republiek Ierland
- Cichociemni, elite van sabotage
- Drie (mobiel netwerk)
- Dynamische ontwikkeling in Ierland – een nieuw digitaal tijdperk
- Transatlantische telegraafkabel – een heroïsch verhaal van volharding en mislukking
- CORDIS brengt u de resultaten van EU-onderzoek en -innovatie
- Aon-rapport: Technologie- en telecommunicatiesector loopt voorop bij fusie- en overnameoverwegingen
Woordenlijst met termen:
IoT (Internet of Things) verwijst naar een netwerk van fysieke apparaten, voertuigen, gebouwen en andere objecten die zijn uitgerust met sensoren, software en technologieën die gegevensuitwisseling via internet mogelijk maken. Voorbeelden van IoT zijn slimme koelkasten, sensoren voor luchtkwaliteitsbewaking en verkeersmanagementsystemen.
Tadeusz Heftman was een Poolse ingenieur en uitvinder die een belangrijke bijdrage leverde aan de ontwikkeling van radiotechnologie. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werkte hij samen met de Poolse inlichtingendienst en de Britse SOE (Special Operations Executive) bij het creëren van draagbare radiostations die door de verzetsbeweging werden gebruikt.
RTE is een real-time onderneming die in staat is om informatie in real-time te verzamelen, verwerken en erop te reageren. Het doel van een RTE is om de operationele efficiëntie te verbeteren door snellere beslissingen te nemen op basis van actuele gegevens.
Digitalisering verwijst naar het proces van het transformeren van traditionele processen, documenten en diensten naar digitale vormen. In bedrijven betekent dit het omzetten van papieren documenten naar digitale, het implementeren van datamanagementsystemen of het automatiseren van productie- en operationele processen.
De transatlantische kabel is een onderzeese telecommunicatiekabel die wordt gebruikt voor gegevensoverdracht tussen Noord-Amerika en Europa. De eerste kabels werden gebruikt voor telegrafische communicatie, terwijl huidige kabels gegevens verzenden via glasvezelsignalen, waardoor snelle informatieoverdracht tussen continenten mogelijk is.
Met ICT-technologie worden de hulpmiddelen en bronnen bedoeld die worden gebruikt voor communicatie en informatiebeheer, zoals computers, mobiele telefoons, internet en andere systemen die gegevensverwerking en -overdracht mogelijk maken.
DTN is een type communicatienetwerk dat kan functioneren ondanks vertragingen en onderbrekingen in verbindingen. Deze technologie is vooral nuttig in situaties waarin traditionele internetnetwerken falen, zoals in de ruimte of afgelegen en onderontwikkelde gebieden.
De TMT-sector verwijst naar bedrijven in de technologie-, media- en telecommunicatie-industrieën. Het is een snelgroeiend gebied van de economie, dat bedrijven omvat die software produceren, multimediacontent leveren en telecommunicatiediensten aanbieden.
Cybersecurity is een vakgebied dat zich bezighoudt met het beschermen van computersystemen, netwerken en gegevens tegen bedreigingen zoals cyberaanvallen, gegevensdiefstal of ongeautoriseerde toegang. Deze bescherming omvat zowel technische oplossingen als operationele procedures die gericht zijn op het voorkomen van cybercriminaliteit.
ESG verwijst naar principes gerelateerd aan sociale en milieuverantwoordelijkheid en corporate governance, die in overweging worden genomen bij de evaluatie van bedrijven en hun activiteiten. Deze elementen zijn gericht op het bevorderen van duurzame ontwikkeling en verantwoorde bedrijfspraktijken.
Cybersecurity is een cruciaal element in due diligence-processen, met name tijdens fusies en overnames. Het beoordelen van de IT-beveiliging en datagerelateerde risico’s van een bedrijf helpt bij het evalueren van potentiële bedreigingen en kosten die voortvloeien uit onvoldoende bescherming van systemen, en bereidt strategieën voor voor het omgaan met cybersecurity-incidenten.